🌿Еко-камп Романија –„Мисли о природи“🌿

🌿Еко-камп Романија –„Мисли о природи“🌿

У периоду од 26.08. до 27.08.2023. године, одржан је Еко-камп на Романији у планинарском дому „Стајна“. Добродошлицу учесницима кампа пожелио је предсједник ПЕД „Романија“ Пале, Радоје Војводић.

 

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

 

На Еко-кампу учествовало је 22 ученика основних школа „Србија“ и „Пале“ из Пала, и један ученик ОШ“Веселин Маслеша“ из Фоче, мјешовита група осмих и деветих разреда и три наставника-координатора Соња Војводић, Маријана Крсмановић и Ђорђе Лаловић.

Организатор кампа је Планинарско-еколошко друштво „Романија“ Пале у сарадњи са међународном организацијом „World Vision „ ( дугогодишњи партнер школама) и „Клуб идеја“ Пале.

 

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

 

Организатор кампа имао је за циљ да кроз едукативне, забавне и спортске активности омогући међусобно зближавање ученика и наставника у нашој општини и да се прошири сарадња са локалним удружењима и спорстким клубовима, са посебним освртом педагошког утицаја на младе нараштаје.

Љетни камп је прилика да дјеца уче, забаве се и стекну нова пријатељства.

 

🌿 Програмски садржај Еко-кампа 🌿

1. Еколошке радионице:

– климатске промјене (водитељ радионице Соња Војводић) и

-љекобиље и јестиве гљиве (Радоје Војводић).

 

2.Предавање:

– основе планинарског спорта (Ђорђе Лаловић),

– флора и фауна планине Романије (Радоје Војводић),

– „Орално здравље као нераскидива веза са општим здрављем организма“ (Доц.др. Александра Жужа).

– предавање на тему: „Ерозија земљишта и вододерине“ (Соња Војводић).

 

3. Активности:

– кретање маркираном планинарском стазом и информисање ученика о планинарским ознакама (Ђорђе Лаловић),

-орјентација у природи помоћу компаса (Радоје Војводић),

-разгледање пејсажа и околине уз употребу двогледа и

-демонстрација Прве помоћи са групом ученика ( Маријана Крсмановић).

 

Издвојени задатак дводневног боравка у кампу је еколошки утицај и дјеловање, како би ученици могли да свате природне потенцијале своје заједнице, да укажу на проблеме, али и да укажу на проблеме у циљу унапређења града и околине у којој живе.

 

Дводневни боравак ученика био је срећан спој едукације и пријатељства. Темељна задаћа Еко-кампа је подизање еколошке свијести код младих. Радионице као облик образовног рада активног и искуственог учења остављају позитиван утисак на ученике.

 

Основни циљ радионица је стицање знања, подстицање и развијање различитих облика изражавања (цртежи, покрети, приче глума).

Посебан циљ али и најважнији је развијање односа повезаности, осјећања припадности групи, узајамне прихваћености, добре комуникације, боље упознавање себе, а и других. Сумирано то значи да је циљ радионице подстицање сазнајног, емоционалног и социјалног развоја дјеце у свом природном окружењу – групи.

 

🌿Еколошко образовање има двоструку функцију:🌿

– да припреми младе за свијет у којем је заштита, обнова и унапређење животне средине услов опстанка човјека и његовог одрживог развоја и

-да обезбиједи услове за допуну својих знања новим информацијама о промјенама фактора околине и начинима прилагођавања насталим промјенама.

 

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

 

Поред радних задатака ученици су уживали у спортским и забавним активностима. У вечерњим сатима организована је скромна забава и дружење поред логорске ватре.

 

Очекивани задаци су испуњени, а ученици су схватили да треба градити позитиван однос према животној средини, како би дјеловали у спречавању штетног утицаја на природне ресурсе свог завичаја.

 

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

 

Ток Еко-кампа пратила је екипа РТВ Источно Сарајево. Снимљен је материјал за документарни филм, као и прилог за средства јавног информисања.

Први дан камп су посјетили представници Туристичке организације Источно Сарајево уз кратко обраћање присутним на тему „Потенцијали нашег завичаја“.

Други дан, Еко-кампа су посјетили директор ОШ „Пале“ Пале, Александар Рајић и Доц.др. Александра Жужа, специјалиста болести зуба, запослена на Медицинском факултету Фоча – универзитета у Источном Сарајеву.

Родитељима ученика биле су омогућене информације о току и садржају дводневног боравка у Еко-канпу.

 

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

 

Ученицима и њиховим координаторима, школама, ТВ екипама и другим учесницима уручене су дипломе за учешће у пројекту „Еко-патроле из паљанске школе“.

 

Комплетна материјална подршка била је од стране међународне организације „World Vision“ (смјештај, превоз ученика, храна и материјали за извођење радионица).