170 година од рођења Михајла И. Пупина

170 година од рођења Михајла И. Пупина

МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН
2024. године обиљежавамо 170 година од рођења Михајла И. Пупина. У ту част ученици IX разреда: Ема Бандука, Софија Полуга, Николина Рајић, Јана Малетић, Марија Шекарић и Лана Гранић заједно са наставницом физике одржали су предавање ученицима VIII и IX разреда о овом српском и америчком научнику, проналазачу, универзитетском професору, публицисти, академику и добротвору.
Научили смо шта су Пупинови калемови као и то да је Михајло Пупин дао значајан допринос на пољу вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије а имао је и великих заслуга за развој електротехнике. Један је од оснивача НАСА-е, био је почасни конзул Србије у САД-у, добитник је Пулицерове награде као и многих европских и америчких признања. Велики дио свога богатства, које је стекао у Америци, даровао је Србији кроз разне стипендије даровитим ученицима, помоћ удовицама, ратној сирочади, обнављао је и помагао школе, библиотеке, манастире, цркве, болнице. Захваљујући његовом пријатељству са америчким предсједником Вудром Вилсоном 28.07.1918.године на Бијелој кући завијорила се српска застава чиме је Србији одата почаст за српски допринос и жртве у Првом свјетском рату.
Његова мајка Олимпијада била му је вјечита инспирација која је говорила “знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе”.