Државно такмичење из роботике

Државно такмичење из роботике

ЈУ ОШ „Србија“ узела је учешће на Финалном такмичење у програмирању уз употребу мицро:бита које је одржано у уторак, 10. маја 2022. године у просторијама хотела „Хиллс“ у Сарајеву.

Ученици роботичке секције, Ђорђе Крсмановић и Лазар Шпирић осмислили су пројекат „Лакше и сигурније са нама“ који покушава ријешити свакодневне проблеме на које наилазе особе са оштећењем вида и особе старије доби, те је наш пројекат одабран међу 20 најбољих пројеката у Босни и Херцеговини.

Наше рјешење користи испрограмираног робота „Макса“ који представља робота-водича за особе са оштећењем вида, као и микро:бит дозер за лијекове који уз помоћ испрограмираног тајмера испушта лијекове и обавјештава корисника када је вријеме за одређени лијек.

Такмичење је организовано у оквиру програма „Школе за 21.вијек“ Бритисх Цоунцил у Босни и Херцеговини, а наша школа освојила је вриједне награде (10 мицро:бит рачунара надограђене верзије 2, са уграђеним звучником, микрофоном и сензором за додир, као и много корисних додатака као што су мицро:бит клавир, ЛЕД прстен, сет за истраживање, ОЛЕД екран…) што ће ученицима омогућити да креирају још занимљивије и сложеније пројекте. Честитамо! 😊