Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Дана 12.2.2020. године у медијима је објављена вијест о наводном тешком вршњачком насиљу које се десило у ЈУ ОШ “Србија“ Пале. То је посљедично узнемирило не само ученике, родитеље и запослене у ЈУ ОШ “Србија“ већ и грађане Пала, а и шире. Медији су пренијели информацију да је група од осам ученика једанаестогодишњег дјечака у школском дворишту грудвала, насилно га гурнула у снијег, ударала, скакала по њему, ваљала га по снијегу и затрпавала га, те да је усљед тога ученик задобио тешке тјелесне повреде. Мало је рећи да је догађај преувеличан, те да су му дати елементи и описи који су плод нечије маште, а који се у реалности уопште нису десили. Посљедице овог исконструисаног и неистином обојеног догађаја и даље утичу на све сегменте рада школе.
Због тога желимо да истакнемо да је слика догађаја која је представљена у медијима потпуно другачија од стварног догађаја који је забиљежен видео-снимком надзорних камера Школе, као и од информација добијених од стране учесника догађаја. У вези са начином на који су медији описали догађај истичемо да се на снимку јасно види да се ученици (њих 8 из једног одјељења) грудвају испред школе и непримјерено понашају једни према другима, али да снимак није забиљежио насилно гурање, ударање, скакање по ученику и затрпавање како су то медији пренијели. Школа је била упозната са догађајем прије него је он доспио у медије и на вријеме је предузела све активности које су у складу са позитивним законским одредбама. Након објављивања информација управа школе је била принуђена да снимак покаже стручним органима школе (Одјељењско и Наставничко вијеће) , као и Савјету родитеља. Став свих органа Школе је да гледајући снимак не можемо говорити о вршњачком насиљу, те је забиљежено на снимку окарактерисано као непримјерена дјечија игра.
Школа је става да је погрешно медијско пласирање цјелокупне ситуације нанијело штету свим ученицима који су учествовали у догађају, а посебно ученику који је представљен као жртва тешког вршњачког насиља, као и свим осталим ученицима Школе, њиховим родитељима и радницима Школе. Из тог разлога сматрамо да је врло важно да се јавност упозна са правим чињеницама, те да се на тај начин бар ублажи негативна слика и штета која је учињена овој васпитно-образовној установи. У овом захтјевном времену, када је школа као институција свакодневно пред великим изазовом у испуњавању васпитно-образовних задатака, од посебне је важности подршка свих релевантних иснтитуција које се баве развојем и заштитиом дјеце као и јавности. Законске одредбе као и протокли који су у служби заштите дјеце, јасно нас упућују које кораке требамо предузети уколико имамо сумњу да је над дјететом учињено насиље. То свакако не подрузмјева изношење информација у јавност о учињеном, посебно ако су оне непровјерене. Свако кршење законских прописа и протокла наноси велику штету дјеци, што је и учињено у овом конкретном случају.
Такође, желимо да вас обавијестимо да је ЈУ ОШ “Србија“ школа која не толерише насиље, те да поштује Протокол о поступању у случају вршњачког насиља о чему имамо и релевантне доказе.

Директор школе
Сања Марковић