Обавјештење о упису ученика у први разред школске 2020/21 године

Обавјештење о упису ученика у први разред школске 2020/21 године

У складу са чланом 58. Закона о основном васпитању и образовању („Службени гласник Републике Српске“ бр: 44/17) ЈУ ОШ „Србија“ обавиће упис ученика у први разред у току мјесеца априла за централну и мјесеца маја за подручну школу у Подграбу.
Родитељ/старатељ је дужан да у току мјесеца марта, у педагошко-психолошкој служби школе закаже термин у којем ће бити обављен упис ученика.
Према Закону о основном васпитању и образовању, у први разред школске 2020/21. године биће уписана дјеца која до 1. септембра текуће године навршавају шест година и која су психофизички способна за праћење и савладавање васпитно-образовног програма у школи, односно дјеца која су рођена 2014. године. Такође, могу бити уписана и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, а за коју Комисија у саставу: педагог, психолог, љекар и наставник разредне наставе утврде физичку и психичку зрелост. Такође, у први разред биће уписана дјеца која имају више од шест година, а из неког разлога нису били уписани у школу.
Родитељи/старатељи су приликом уписа ученика у основну школу дужни да доставе сљедећу документацију:

• Извод из матичне књиге рођених (оригинал или овјерена копија),
• Потврду о мјесту пребивалишта и
• Налаз и мишљење о здравственој способности дјетета.

Чланом 32. став 2. Закона о основном васпитању и образовању („Службени гласник Републике Српске“ бр: 44/17) прописано је да су школе дужне поштовати уписна подручја. Директори школа приликом уписа ученика дужни су поштовати уписна подручја, те без сагласности јединице локалне самоуправе, не могу уписати ниједно дијете које не припада уписном подручју те школе.

                                                        Директор

Сања Марковић